fbpx
Marko Županić
poticaji za samozapošljavanje
Blog Kako stvoriti uspješan biznis?

Koje sve benefite donose poticaji za samozapošljavanje novim poduzetnicima?

Koje sve prednosti donose poticaji za samozapošljavanje novim poduzetnicima? Zašto je mudro uložiti vrijeme i trud u dobivanje poticaja za samozapošljavanje? Što sve možeš financirati poticajima i kako će poticaji utjecati na tvoje buduće poslovanje obrta ili tvrtke?

Poticaji za samozapošljavanje posljednjih su godina vrlo popularni. Sve je više novih budućih poduzetnika i poduzetnica koji se odlučuju za pisanje poslovnog plana za dobivanje novčanih poticaja. Interes za poticajima je prepoznala i država koja iz godine u godinu daje sve veće novčane potpore.

Kada sam ja prije 6 godina otvarao svoj obrt poticaji su iznosili do maksimalno cca 3.300 eura (25.000 kuna), dok danas iznose sve do 20.000 eura (za zelene i digitalne biznise).

Proces dobivanja poticaja za samozapošljavanje danas je vrlo jednostavan – i definitivno se isplati uložiti vrijeme i trud u pisanje poslovnog plana i troškovnika (koji su nužni za dobivanje poticaja).

Poticaji za samozapošljavanje donose mnogobrojne benefite za tvoje buduće poslovanje. Evo nekoliko top benefita koje ćeš dobiti uzimanjem poticaja za samozapošljavanje:

U poslovanje ćeš krenuti ozbiljnije zbog poslovnog plana

Poslovni plan je dokument u kojem je razrađen plan poslovanja u narednom periodu. Mnogi novi poduzetnici ne shvaćaju važnost poslovnog plana – pa mnogi kreću u razvoj biznisa bez plana.

Ne treba posebno naglašavati kako je pokretanje biznisa bez plana – veliko ciljanje u nepoznatom smjeru. Neplaniranje korak po korak vodi do propasti – u velikom broju slučajeva.

Dakle, uz poslovni plan – šanse da tvoj biznis doživi veći uspjeh su znatno uvećane. Želiš li dobiti poticaje za samozapošljavanje jedan od prvih nužnih koraka je – pisanje poslovnog plana.

Poslovni plan sadržava na jednom mjestu sve tvoje ideje i zamisli kako će tvoj biznis izgledati. Sadrži popis djelatnosti kojima se misliš baviti, ali i jasnu financijsku procjenu kakva će biti zarada (i troškovi) tvojeg budućeg biznisa.

Napisan poslovni plan otvorit će širom vrata tvojem uspjehu u budućem poslovanju. Stoga, pisanje poslovnog plana za dobivanje poticaja za samozapošljavanje smatraj – benefitom za tvoje buduće poslovanje biznisa.

Dobivaš obavezu kvalitetno poslovati u sljedeće 2 godine

Dobivanjem novčanih potpora od države za samozapošljavanje – stječe se obaveza poslovanja obrta ili tvrtke u trajanju minimalno 24 mjeseca, tj. dvije godine. Dakle, tvoj obrt ili tvrtka moraju poslovati minimalno 24 mjeseca.

Uz vremensko ograničenje od minimalno 2 godine, dobiva se i obaveza uprihođivanja minimalno 50% dobivenog iznosa potpore. Dakle, moraš zaraditi minimalno 50% iznosa koji je dobiven potporom za samozapošljavanje.

Država te na taj način “pritišće” i motivira da biznis kreneš graditi ozbiljno. Odnosno, da od prvog dana poslovanja kreneš s pridobivanjem novih klijenata i povećanjem zarade.

Iako svi novi poduzetnici biznis pokreću s ciljem zarađivanja novaca (jer u protivnom grade hobi), mnogi se pomalo opuste nakon nekoliko mjeseci – pa zapadnu u probleme. Manjak klijenata i manjak novaca – vodi ka neizvjesnoj budućnosti poslovanja.

Stoga, poticaji za samozapošljavanje donose obavezu ozbiljnog kretanja u početak poslovanja. Moraš zaraditi novac koji nalaže država jer u protivnom trebaš pronaći način kako vratiti sredstva državi. Poprilično dobra motivacija.

Kako pokrenuti web shop i online prodaja - Marko Zupanic blog (2)

Možeš kupiti kvalitetnu opremu za start poslovanja

Jedna od glavnih prednosti, ali i namjena poticaja za samozapošljavanje jest – kupanja potrebne opreme za biznis. Iako su postavljena određene ograničenja po pitanju nabavke opreme, poticaji će ti pružiti lagodniju nabavku opreme.

Ne trebaš uložiti vlastiti novac u kupnju potrebne opreme, već se možeš poslužiti poticajima. Zahvaljujući poticajima možeš nabaviti više potrebne opreme – kako bi start poslovanja bio što kvalitetniji.

U pravilu, poticaji imaju fiksni i varijabilni dio. Fiksni dio do 5.000 eura možeš trošiti bez pravdanja utrošaka – na redovito poslovanje (plaća, davanja državi, nabavka licenci, itd).

S druge strane imaš varijabilni dio koji se dodjeljuje ovisno o poslovanju i djelatnosti kojom se misliš baviti. Taj je dio usmjeren na kupnju opreme i svega što ti treba za lagodan start biznisa.

Uz poticaje za samozapošljavanje možeš nabaviti opremu koja ti treba – bez da potrošiš svoju ušteđevinu. Super je stvar što nakon 2 godine poslovanja, novac ne trebaš vraćati državi – a oprema je u potpunosti tvoja (od obrta ili tvrtke).

Ne trebaš brinuti o financijama na samom startu biznisa

Jedna od glavnih prednosti poticaja za samozapošljavanje je što eliminira brigu o financijama iz života budućeg poduzetnika, odnosno poduzetnice. Novac je pokretač biznisa i razvoja – a poticaji su sjajno rješenje na samom startu biznisa.

Kao što sam već rekao, visina novčanih poticaja varira od cca 5.000 eura pa sve do 20.000 eura. Uslužne djelatnosti mogu računati na 5.000-7.000 eura, dok primjerice građevinarci mogu dobiti i do 15.000 eura. Najviših 20.000 eura dodjeljuje se budućim poduzetnicima čije je poslovanje zeleno i digitalno.

Bilo kako bilo, novčane cifre nisu malene – pogotovo kada ih stavljamo u kontekst pokretanja novog biznisa. Primjerice, već 5.000 eura eliminirat će tvoju brigu o podmirivanju obaveza prema državi, ali i isplaćivanju plaće.

Kada na tih 5.000 eura nadodamo još 2.000-3.000 eura koje možeš dobiti za nabavku nove opreme – situacija je još bolja.

Poticaji za samozapošljavanje riješit će te početne brige o novcu – na startu poslovanja. Kada pokrećeš vlastito poslovanje u glavi imaš puno upitnika i potencijalnih problema – pa je eliminiranje brige o novcu super stvar.

Umjesto na financije, možeš se fokusirati na razvoj poslovanja – što će ti omogućiti stjecanje novca u budućnosti.

napravi novi plan za život i posao

Ne trebaš posuđivati novac niti trošiti vlastitu ušteđevinu

Ovisno o vrsti biznisa koji pokrećeš – početna novčana ulaganja značajno variraju. Primjerice, ako trebaš neku kvalitetniju opremu za poslovanje – novac će se vrlo brzo “istopiti”.

Također, za početak poslovanja možda trebaš srediti prostorije u kojima ćeš raditi ili primjerice trebaš nabaviti neke specijalizirane programe. Sve to traži poprilična novčana ulaganja – a barem dio toga možeš pokriti dobivenim poticajima.

Prije, kada poticaji nisu još bili dostupni – ljudi su često novac uzimali iz vlastite ušteđevine ili su posuđivali novac kod prijatelja, rodbine i poznanika. Zahvaljujući poticajima, danas te neželjene posudbe više nisu nužne.

No, vrijedi pripaziti na činjenicu da potporama za samozapošljavanje možda nećeš moći kupiti neku kvalitetniju opremu kakvu želiš (i trebaš), odnosno da će potpore pokrivati samo trošak osnovne opreme.

Također, dio opreme možda uopće neće biti prihvatljiv kao trošak tvojeg budućeg biznisa – pa ćeš u to morati uložiti samostalno. Dakle, bez obzira na poticaje – poželjno je imati određen novac za ulaganje u start biznisa.

Poticaji za samozapošljavanje su dakle super rješenje jer olakšavaju početak poslovanja. No, ujedno ti daju određen komfor u kojem se lako opustiti – i zaboraviti na činjenicu da tvoj biznis mora što prije početi stvarati novac. Pripazi na to.

Možeš se 100% fokusirati na razvoj poslovanja

Ovo je možda i jedan od glavnih benefita dobivanja novčanih poticaja. Kada nemaš financijske brige i ne moraš svoje vrijeme trošiti na razmišljanje o novcu – dobivaš više slobode, kreativnosti i elana za fokusirani razvoj poslovanja.

Svaki je biznis priča za sebe. Svatko na svoj način gradi poduzetničku priču. Kada imaš novac – možeš svoju priču graditi drugačije i bolje jer nemaš početnog straha.

Novi poduzetnici uglavnom su vrlo preplašeni jer nemaju odgovore na 100 pitanja koja dolaze s pokretanjem biznisa. Korak po korak ta pitanja nestaju, a to je puno lakše kada imaš dovoljan početni kapital.

Zahvaljujući financijskim potporama države, svoj fokus možeš u potpunosti preseliti na razvoj biznisa. Možeš se posvetiti zadacima na poslovnom planu – i slagati svoju složenu slagalicu biznisa.

Ako želiš saznati kako kvalitetno graditi biznis od starta – slobodno se prijavi na moj mentorski program Od ideje do biznisa. Više informacija o programu možeš saznati klikom ovdje.

Poticaji za samozapošljavanje daju ti veće šanse za uspjeh

Iako nužno ne mora biti tako, dobiveni poticaji za samozapošljavanje daju ti veće šanse za uspjeh biznisa. Naime, ako u start biznisa krećeš s većim kapitalom imaš više prilika za “igranje” s vlastitim biznis idejama.

Vjerujem kako su mnogi novi poduzetnici vrlo brzo shvatili da početni poslovni plan moraju korigirati jer stvari rijetko kada idu po planu. Ako imaš više početnog financijskog kapitala – lakše je istraživati prilike i prilagođavati se tržištu.

Kada iskoristiš dobivene poticaje za samozapošljavanje imaš uređen poslovni prostor, potrebnu opremu za početak rada, ali i osigurane “prihode” barem nekoliko mjeseci. Netko tko u pokretanje biznisa kreće bez dobivenih poticaja – mora riješiti sve iznad navedeno u svojem vlastitom novčanom trošku.

Kao što sam već rekao – kod pokretanja biznisa puno je upitnika nad glavom. Poticaji za samozapošljavanje rješavaju mnoge financijske upitnike – i lakše je graditi bolji biznis.

Dakako, dobiveni poticaji za samozapošljavanje nisu nikakva garancija da će biznis uspjeti i da će uprihoditi željenu zaradu. No, uz promišljen i kvalitetan rad te uloženi trud – moguće je ostvariti super rezultate.

Kako pokrenuti web shop i online prodaja - Marko Zupanic blog (5)

Novac je pokretač svakog poslovanja

U početku ćeš barem dio novca trebati usmjeriti u promociju i marketing. Možeš koristiti razne kanale za promoviranje – od vlastite web stranice, preko društvenih mreža pa sve do usmenih preporuka “od koljena do koljena”.

Kada tvoj biznis tek krene s radom biti ćeš mnogima velika nepoznanica. Ljudi jednostavno neće znati da postojiš i neće znati što sve mogu očekivati od suradnje s tobom. Na tebi je da naučiš ljude što očekivati.

Predlažem da u svojem poslovnom planu izdvojiš dio novaca za marketing – posebice u početnim fazama poslovanja. Korak po korak graditi ćeš svoju priču – koju će ljudi brzo prepoznati (ako ćeš raditi kvalitetno).

Novac je pokretač poslovanja. To je činjenica. Iskusni poduzetnici reći će ti da – novac stvara novac. Što više novca zaradiš – to imaš prilike više novca ponovno uložiti u poslovanje i time optimizirati razne segmente poslovanja.

Financijski poticaji za samozapošljavanje odlična su prilika za rast i razvoj budućeg poslovanja. Stoga, prigrli priliku koja ti se nudi i uberi novac koji ti stoji na raspolaganju.

Poticaje ne trebaš vraćati, ako se držiš pravila koja su definirana ugovorima i troškovnikom. Dakle, radi se zapravo o 5.000 do 20.000 eura koja su ti na raspolaganju potpuno besplatno – od 1.1. do 30.9. u godini.

Jesu li poticaji za samozapošljavanje pametna odluka?

Mjera poticanja samozapošljavanja uskoro će vjerojatno doći u svoju 10. godinu primjene. Shodno tome, ta se mjera pokazala kvalitetnom – i omogućila je da se mnogobrojne poslovne ideje pretvore u stvarnost.

Danas su potpore znatno više nego prije nekoliko godina – i definitivno je isplativo otvarati biznis uz financijsku potporu države. Financijska sredstva su 100% bespovratna, a možeš ih trošiti na razne segmente poslovanja.

S godinama je i sama dokumentacija za potpore znatno olakšana pa danas trebate predati svega nekoliko papira (poslovni plan i troškovnik su osnova). Ocjena ovisi o vašoj kreativnosti i stručnosti – no uvijek imate priliku za popravak.

Poticaji za samozapošljavanje su pametan izbor – ako su ti potrebni novci da svoju ideju pretvoriš u biznis.

Ako razmišljaš o pokretanju paušalnog obrta za tebe sam pripremio korisnu radionicu na kojoj ćemo prijeći sve korake u procesu otvaranja vlastitog obrta. Sve detalje o Radionici Kako otvoriti paušalni obrt – možeš pronaći klikom ovdje.

Related posts

Paušalni obrt djelatnosti – Koje se sve djelatnosti mogu dodati u paušalni obrt?

Marko Županić

Kako zauzeti pozitivan stav u životu (pobjednici vs gubitnici)

Marko Županić

Zašto su upornost i strpljenje ključevi uspjeha?

Marko Županić

1 komentar

Napiši komentar