Marko Županić
Knjige koje čitam

Pinterest Marketing Made (Stupidly) Easy – Michael Clarke (RECENZIJA KNJIGE)

Što znaš o Pinterestu? Znaš li da je Pinterest jedna od najpopularnijih društvenih mreža na svijetu? Znaš li da su mnogi blogeri ostvarili veliku zaradu zahvaljujući Pinterestu? Znaš li koliko je lako Pinterest korisnike pretvoriti u kupce?

Malo ljudi zna nešto više o Pinterestu. No, oni koji znaju, uspijevaju Pinterest pretvoriti u izvor kvalitetnih klijenata. Pinterest je društvena mreža koja je obilježena crvenom bojom, ponajviše jer na njoj glavninu korisnika čine žene. Pinterest je platforma koja ujedinjuje kataloge proizvoda i usluga, recenzije istih, mišljenja korisnika, uputstva za upotrebu, ali i puno više. U krajnjoj liniji Pinterest može biti izvor korisnika ili direktno web trgovina za tvoj proizvod ili uslugu.

Na svoj Kindle eReader nedavno sam skinuo neke knjige koje se dotiču Pinteresta. U ovotjednoj preporuci knjige tjedna, moj izbor bit će knjiga Pinterest marketing Made (stupidly) easy koju je napisao Michael Clarke.

Ocjena čitatelja: 4.6 (od 5.0)
Moja ocjena: 4.3 (od 5.0)
Cijena: $3.74
Preuzmi s Amazona!

pinterest marketing naslovnica knjige recenzija knjige clark

Knjiga za Pinterest početnike?

Moram priznati kako sam na Pinterestu prisutan već gotovo dvije godine, ali do nedavno nisam ozbiljno radio na toj mreži. Prije nekoliko mjeseci upoznao sam se s čarima Pinteresta i kako postati kvalitetan član te mreže.

Pinterest je kompliciran. Moj početni entuzijazam splasnuo je kada sam se prvi puta logirao na Pinterest. Sve puno nekakvih ploča, pinova, grupnih ploča, repinanja, recepata, proizvoda, itd. Bio sam jako zbunjen. Tada sam istraživao internetom kako bih našao kvalitetne informacije koje bi me lansirale međe elitne Pinterestaše.

Da sam tada imao knjigu koju danas držim u rukama, vrlo vjerojatno bi sa punooo manje muka sve naučio. Pinterest marketing Made (stupidly) easy je fenomenalno štivo, koje će početnicima olakšati uvođenje u svijet Pinteresta. Ako si aktivan čitač, cijelu knjigu češ riješiti za 2-3 dana i to pažljivo tako da razumiješ svaku stavku. To će ti otvoriti vrata Pinteresta i za koji dan već ćeš biti snalažljiv Pinterest korisnik.

 

Koje sve tajne krije knjiga o Pinterestu?

Knjiga Pinterest marketing Made (stupidly) easy je podijeljena u 9 osnovnih poglavlja. Poglavlja su bazirana tako da nas Michael Clarke vodi vrlo pažljivo od početnika do uspješnog korisnika Pinteresta. Svaki korak i alat koji se koristi je detaljno opisan i sve je podređeno tvojem uspjehu na Pinterestu.

U uvodnom poglavlju Michael opisuje kako i zašto je prebrodio početni strah od Pinteresta. To je upravo ono o čemu sam malo prije govorio – kako sam ja doživio svoj prvi posjet Pinterestu. Sve je novo, drugačije i jednostavno nas prisiljava ili da se naučimo nešto novo ili da zauvijek odemo s Pinteresta.

Da bi što prije prebrodio taj strah u prvom je poglavlju knjige opisano sve što jedan početnik treba znati. Nalazi se tu čista teorija (poput ‘što je pin?’ ili ‘kako kreirati Pinboard?’), ali i puno praktičnih rješenja (npr. ‘Kako biti siguran da ne trošim vrijeme na Pinterestu?’). Prvo poglavlje možeš smatrati odličnim tutorijalom koje će ti dočarati što je to Pinterest i kako djeluje. Preporučujem da to prvo poglavlje prođeš više puta da shvatiš sve detalje koje trebaš znati.

Korisnici Pinteresta obožavaju super sređene profile. Kada ugledaju nešto lijepo i sređeno dobivaju želju da to dijele s drugima, pa na taj način jednostavno i efikasno možeš izgraditi svoju zajednicu. Drugo poglavlje donosi ti sjajne savjete koji te korak po korak vode ka savršeno sređenom profilu. Savjeti koje ti daje Clark besplatno, od velike su važnosti za uspjeh tvoje Pinterest avanture.

Poglavlje broj tri donosi alate koje svaki Pinterest korisnik mora imati. Nalazi se tu svašta, od kvalitetne kamere, preko servisa za besplatne fotografije i uređivanje istih, pa sve do dodataka za tvoj blog koji će poboljšati Pinterest aktivnost.

Boardovi ili Pinboards (kako ih naziva autor) su temelji kvalitetnog Pinterest računa. O boardovima moraš znati puno i konstantno učiti, jer samo tako možeš ostvariti napredak. Ima ih na stotine tisuća (kvalitetnih i manje kvalitetnih). U ovom poglavlju autor ti jasno obznanjuje kako i zašto stvarati određene boardove. Taktika kreiranja kvalitetnih boardova je vrlo bitna.

Još je važnije kreirati kvalitetan Pin, čemu je posvećeno poglavlje broj 5. Sjajne savjete o stvaranju, objavljivanju i promoviranju pinova naći ćeš ovdje. Pinovi postaju popularni zbog toga što su napravljeni vrlo mudro, čemu će te poučiti ovo poglavlje.

U sljedećem poglavlju Michael se dotiče tematike stvaranja followera. Da bi svakodnevno dobivao puno followera ne vrijedi samo čekati, već treba poduzeti neke vlastite korake. Koji su to koraci koji će ti omogućiti brzi rast, pročitaj u knjizi.

Nakon što smo kvalitetno riješili problematiku pinanja, vrijeme je da se posvetimo onom ljepšem dijelu – ostvarivanju zarade. Opisano je 7 koncepata koje bi bilo dobro slijediti kako bi počeo zarađivati novac putem Pinteresta. Na tebi je da odabereš koji koncept ti najviše odgovara i u kojoj mjeri ga želiš provesti.

Predzadnje poglavlje knjige meni je bilo posebno drago. Glavni razlog je što me poučilo nečemu o čemu uopće nisam razmišljao – organiziranje Pinterest natjecanja. Da bi svoj profil digao na jedan veći nivo, dobio više followera, usmjerio na sebe pažnju i postao značajniji član Pinteresta, možeš organizirati Pinterest natjecanje. Sve o natjecanjima, kako ih organizirati, koje ciljeve postaviti i kako kvalitetno sprovesti zamišljeno u djelo pročitaj u knjizi.

Posljednje poglavlje knjige moglo bi ti biti od velike važnosti jer je analizirano nekoliko konkretnih primjera uspjeha na Pinterestu. Možeš iz prve ruke saznati kako je to provoditi marketing kampanju na Pinterestu i što sve ona može učiniti za tebe.

 

Zaključak

Priznanjem, potrošio sam dane i dane na istraživanje Pinteresta. Da sam tada samo zavirio u ovu knjigu znao bih u samo nekoliko sati što trebam raditi. Veliki moj propust, ali se nadam da ćeš ga ti popraviti na temelju ove moje preporuke knjige.

Radi se o fenomenalnoj knjizi koja ti dočarava svaki bitan korak od totalnog amatera do profića na Pinterestu. Ono što mi se posebno sviđa je što knjiga donosi konkretne savjete bez okolišanja.

Radi se zapravo o ‘kuharici za uspjeh na Pinterestu’. Piše ti što trebaš ubaciti, kako pomiješati i kako sve dekorirati da bio dobio finalno jelo – uspjeh na Pinterestu.

Ako želiš postati Pinterest guru u jako kratkom roku knjiga Pinterest marketing Made (stupidly) easy od Michaela Clarka je pravi izbor za tebe. Sve o Pinterestu na jednom mjestu, nikada nije bio bliže, jednostavnije i jeftinije.

Knjigu o Pinterestu preuzmi na ovom linku.

Related posts

Tko je maknuo moj sir – Spencer Johnson (Recenzija knjige)

Marko Županić

How To Start A Profitable Blog – David Lim (RECENZIJA KNJIGE)

Marko Županić

Pazi kojeg vuka hraniš – Kenan Crnkić (Recenzija knjige)

Marko Županić

6 komentara

Napiši komentar