fbpx
Marko Županić
pazi kojeg vuka hranis marko zupanic blog recenzija knjige
Knjige koje čitam

Pazi kojeg vuka hraniš – Kenan Crnkić (Recenzija knjige)

Pitaš se kako postići sreću u svojem životu? Kako uskladiti privatni i poslovni život i uživati u životu? Zanima te koliko vrijediš i gdje su granice do kojih možeš stići? Na koje se stvari pametno fokusirati u životu i zašto je važno pobjeći iz zone komfora?

Oduševljen knjigom 7 tajni uspjeha domaćeg autora Kenana Crnkića, odlučio sam pročitati još jedan njegov veliki hit Pazi kojeg vuka hraniš. Knjiga je posvećena usklađivanju privatnih i poslovnih obaveza. Autor u knjizi nastoji objasniti što je istinska sreća i kako se ona postiže. Djelo je nadahnuto mnogim pričama i legendama, što usađuje jednu zanimljivu perspektivu svakom čitatelju. Iako je knjiga super, moram priznati da me djelo 7 tajni uspjeha znatno više oduševilo.

 

Pazi kojeg vuka hraniš

Cjelokupna knjiga nadahnuta je jednom inspirativnom starom legendom Indijaca. Legenda govori o tome koliko je važno pažnju u životu posvetiti pravim stvarima, što je u konačnici i nit vodilja kroz cijelu ovu knjigu. Djelo se sastoji od 9 poglavlja, no autor napominje kako je potrebno cijelu knjigu promatrati kroz prizmu cjeline jer samo tako može se dobiti kompletni dojam i poimanje poruke koja se pokušava prenijeti.

 

Vrijeme nepovratno curi

Knjiga započinje sjajnim poglavljem o tome kako je vrijeme jedini važni resurs kojeg imamo u životu, a nepovratno ga gubimo. O prolaznosti i gubljenju vremena već sam pisao u jednom članku pa ga svakako pročitaj.

Autor se osvrće na to kako ne možemo znati da li je danas možda naš zadnji dan života. Trebamo biti zahvalni na svakom novom danu, ali to također znači da taj dan trebamo maksimalno iskoristiti. Progovara i o fenomenu neprestanog odgađanja – čovjek uvijek misli kako sada nije dobro vrijeme za započinjati nešto i kako će započeti za koju godinu (što se na kraju oduži do smrti).

 

Važno je spoznati svoje nedostatke i mogućnosti

Drugo poglavlje knjige ostavilo je možda i najbolji utisak na mene. Ispričana je sjajna priča o dva sokola, koji na život gledaju drugačijim očima. I dok jedan uživa sve blagodati svojih mogućnosti, drugi se ograničio na ono gdje je siguran (komfor zona). Priča vrlo ilustrativno pokazuje što je potrebno učiniti u životu da se makneš s mjesta i započneš istinski živjeti život.

Često čovjek ne spozna koji su njegovi talenti, odnosno ne posvećuje im dovoljno paženje. Ponekad je dovoljan samo jedan korak (onaj prvi), koji će te gurnuti na pravi put i koji će ti omogućiti ostvarenje snova.

 

Zašto sami sebi stvaramo granice?

U životu redovito pred sebe stavljamo neke granice, odnosno ograničenja. Pri tome ne obraćamo pažnju na činjenicu da ne postoje granice, osim onih koje si sami stvorimo u glavi. Konstantnim radom u jednom te istom području, naše se vidno polje mogućnosti sve više sužava. Uviđamo i stvaramo neke imaginarne granice, samo iz razloga što neku stvar do sada nismo uspjeli realizirati.

Ponekad je potrebno ‘izaći iz kutije’, postaviti si ciljeve koji graniče s našim mogućnostima. Ako postavimo visoke ciljeve, raditi ćemo i fantastične stvari. Stoga, nemoj se ograničavati malim stvarima i kratkim granicama.

 

Važno je djelovati

Želje su jedno, a stvarnost je drugo. Tim riječima najčešće se tješe oni koji ne žele dovoljno jako, da bi želje pretvorili u stvarnost. Akcija je važnija od želja, jer želje bez akcije ne vode nikuda.

U knjizi stoji jedna rečenica koja je posebno zanimljiva: ‘Nedonošenjem neke odluke izgubiti ćete znatno više, nego donošenjem pogrešne odluke‘. Iznimno je važno pokazati odlučnost i krenuti djelovati, jer samo to je put kao ostvarenju ciljeva. Na pogrešnim odlukama gradimo znanje i iskustvo, dok nas one dobre vode do ciljeva.

 

Važne stvari na vrh liste prioriteta

Često u životu radimo pogrešne stvari, odnosno manje bitnim stvarima dajemo prioritet. To je loše za nas, jer zapravo veliki dio svoje energije i vremena ulažemo u stvari koje nam donose mali boljitak u životu.

Važno je u životu razlikovati bitno od nebitnog  te raditi prave stvari koje doprinose kvaliteti života. Puno puta imamo u glavi krivu viziju i stanje stvari. Zbog toga, važno je stati na tren, razmisliti o svojim prioritetima i napokon shvatiti što i kako želimo dalje.

 

Bijeg iz komfora je super stvar

Mnogi naučnici spominju riječ komfor, kao nešto što usporava ljude i ne pridonosi boljitku njihova života. Komfor je zona u kojoj se fiktivno osjećamo sigurno, no pri tome nemamo na umu da je jedino promjena sigurna, odnosno da se svijet oko nas neprestano mijenja.

Svijet oko nas možemo promatrati na milijune različitih načina, a stvarna slika nastaje upravo u nama samima. Naime, sto različitih ljudi imati će sto različitih viđenja neke iste situacije. Iako nam se naše okruženje komfora ponekad čini sigurnim i kvalitetnim, važno je spoznati kako komfor ne donosi ništa dobro. Ako želiš bolju budućnost i kvalitetan život, moraš se riješiti okova komfora.

 

Vuk kojeg hraniš

Svatko od nas život može gledati kroz dvije bazične prizme: onu pozitivnu i onu negativnu. Dakle, ili gledaš na svijet pozitivnim pogledom pa ti se dešavaju super stvari ili svijet promatraš negativnim stavom pa te prati negativizam i loše raspoloženje/odluke.

Svatko od nas ima kapacitet za raditi sjajne stvari, ali rijetko tko spoznaje svoj potencijal. Premalo vremena posvećujemo sami sebi i svojim unutarnjim stanjima. Važno je pronaći svoj potencijal, svoju pozitivnu unutarnju energiju i djelovati u skladu s njom. Jer ono što siješ, to na koncu konca i žanješ.

 

Važnost razgovora sa samim sobom

Knjiga Pazi kojeg vuka hraniš završava poglavljem sastavljenim od mnogobrojnih pitanja na koja bismo trebali s vremena na vrijeme dati odgovore. Autor Kenan Crnkić preporuča da jednom tjedno zavirimo u mirnoći i tišini u svoj unutarnji svijet i upitamo se kako se istinski osjećamo i čime smo (ne)zadovoljni u svojem životu.

Da bi olakšao taj naš razgovor sa samim sobom, autor navodi veliki broj pitanja na koja možeš odgovoriti. Odgovaranjem na pitanja shvatiti ćeš kako možda imaš krivu viziju svojeg trenutnog stanja, a sve zbog činjenice što se s vremena na vrijeme ne zapitaš na čemu si trenutno. Dakle, posveti dio vremena sebi i istraži što tvoj unutarnji ja uistinu želi.

 

O autoru – Kenan Crnkić

Kenan Crnkić oduševio me svojom sjajnom knjigom 7 tajni uspjeha koja progovara o tome kako postići uspjeh u životu. Knjiga Pazi kojeg vuka hraniš nastavlja se na tu priču o uspjehu, ali iz druge perspektive – sreće i zadovoljstva životom.

K. Crnkić je doktor ekonomskih znanosti i predavač na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Autorova bogata biografija sadrži mnogo sadržaja – od fantastičnih predavanja pred respektabilnom publikom, do sjajnih nagrada koje je pokupio za svoje aktivno djelovanje. Upravljao je multimilijunskim korporacijama te posjeduje veliko iskustvo i znanje, koje putem svojih knjiga nastoji prenijeti običnom čovjeku koji je u potrazi za uspjehom i srećom u životu.

 

Zaključak – Pazi kojeg vuka hraniš

Knjiga Pazi kojeg vuka hraniš satkana je od mnogih sjajnih priča i savjeta, koji u suštini otkrivaju koji su osnovni preduvjeti za uspješan i sretan život. Autor se fokusira na to da čitatelju prenese svoju poruku kako je važno uhvatiti se u koštac s životom i napraviti nešto s njime. Svi samo samo prolaznici kroz zemlju i naše vrijeme je ograničeno pa ga je potrebno iskoristiti u punoj mjeri.

Ako želiš ostaviti trag za sobom, moraš krenuti raditi fantastične stvari. Samo je jedan način da počneš – napravi prvi korak. Prvi korak može biti i čitanje knjige ‘Pazi kojeg vuka hraniš’, koja će ti otvoriti jedan novi pogled na život. No, da bi život učinio uspješnim smatram da ne smiješ propustiti ni drugo fantastično djelo dr. Crnkića, 7 tajni uspjeha, čiju recenziju možeš pročitati ovdje.

Related posts

7 tajni uspjeha – Kenan Crnkić (Recenzija Knjige)

Marko Županić

Tko je maknuo moj sir – Spencer Johnson (Recenzija knjige)

Marko Županić

Kako upravljati novcem – Inga Lalić (Recenzija knjige)

Marko Županić

Napiši komentar