fbpx
Marko Županić
Otvaranje paušalnog obrta online prednosti i nedostaci
Blog Kako stvoriti uspješan biznis?

Ima li otvaranje paušalnog obrta online više prednosti ili nedostataka?

Je li pokretanje paušalnog obrta online pametna ideja? Donosi li otvaranje paušalnog obrta online više prednosti ili nedostataka? Koje su prednosti online otvaranja obrta? Zašto otvaranje obrta online ima i neke nedostatke?

Otvaranje paušalnog obrta jedan je od važnijih trenutaka u životu svakog (budućeg) poduzetnika. Možda sam postupak nije toliko značajan, ali nosi veliku sentimentalnu vrijednost. Naime, to je trenutak u kojem osoba izlazi iz zone komfora – i kreće u novom životnom smjeru.

Sve je više budućih poduzetnika koji se odlučuju za otvaranje paušalnog obrta online putem. U svega nekoliko klikova i ispunjenih polja u online obrascima – može se otvoriti obrt.

Otvaranje obrta online putem ima svoje prednosti i nedostatke. Ako planiraš pokretanje vlastitog obrta – u nastavku ti donosim nekoliko prednosti i nedostataka online otvaranja obrta:

Jednostavan postupak otvaranja obrta online

Mogućnost otvaranja novog obrta online dostupna je građanima Hrvatske već godinama. No, sam postupak je iz godine u godinu sve jednostavniji i sve kvalitetniji – zbog čega je sve više budućih obrtnika koji otvaraju poslovanje online putem.

> Prijava u sustav e-Građani i e-Obrt

Želiš li otvoriti obrt online putem – potreban ti je pristup sustavu e-Građani. Prijaviti se možeš putem elektroničke osobne iskaznice (i čitača kartica), ali i putem mToken sustava tvoje banke. Odnosno, u mToken sustavu generiraš posebno korisničko ime i pin koji zatim uneseš u polja kod prijave u e-Građani.

Jednom kada se prijaviš u e-Građani sustav – treba ti prijava u e-Obrt sustav. Jedinstveni je to sustav koji budućim i postojećim obrtnicima omogućuje upisivanje novih podataka i izmjene postojećih.

U e-Obrt sustavu možeš odabrati opciju otvaranja novog obrta ili možeš odabrati opciju izmjene podataka postojećeg obrta. S obzirom na to da ti otvaraš novi obrt – odabereš opciju za startanje novog obrta.

> Popunjavanje potrebnih polja u sustavu e-Obrt

Sljedeći korak u kreiranju novog obrta online putem je upisivanje svih potrebnih podataka za obrt. Primjerice, potrebno je upisati naziv i osnovne podatke o obrtu, zatim odabrati djelatnosti kojima će se obrt baviti i dakako lokaciju na kojoj će obrt poslovati.

>> Nedavno sam pisao članak o izboru Djelatnosti za obrt. Članak možeš pročitati ovdje.

Polja je potrebno detaljno i točno popuniti – kako kasnije ne bi došlo do nekih problema i nesuglasica. Također, potrebno je odabrati djelatnosti obrta u skladu sa zakonskim propisima i tvojim željama. Predlažem da nakon popunjavanja – sva polja detaljno provjeriš barem još jedanput.

> Dostavljanje potrebnih dokumenata i potvrda

Ovisno o tome kakvu vrstu obrta planiraš otvoriti – putem sustava eObrt moraš dostaviti i neke dodatne dokumente. Posebice se to odnosi na dokumente o sjedištu budućeg obrta, ali i dokumente o obrazovanju – ako tvoj obrt ima takve zahtjeve.

Prije se u sustav dostavljala i potvrda o plaćenim taksama, ali ako se ne varam – sada se obrt otvara potpuno besplatno pa taj korak vjerojatno nije potreban. Osim, u iznimnim slučajevima kada je potrebno dostaviti diplome na stranom jeziku. No, za to je najbolje da kontaktiraš nadležni državni ured i saznaš detalje.

Po okončanju procesa otvaranja obrta, na sustavu e-Obrt će ti biti dostupna Obrtnica – koja je temelj poslovanja svakog obrta. Iako uglavnom nije bitna u poslovanju, čini temeljni dokument koji dokazuje da imaš vlastiti obrt – s odgovarajućim popisom djelatnosti. Možeš je preuzeti s e-Obrt sustava.

>> Pripremio sam online Radionicu Kako otvoriti (paušalni) obrt na kojoj ću ti pojasniti sve detalje vezane uz otvaranje obrta. Sve detalje o Radionici možeš saznati ovdje.

 

Otvaranje paušalnog obrta online donosi uštedu vremena

Otvaranje paušalnog obrta online donosi ti uštedu vremena jer taj posao možeš obaviti i u večernjim satima iz udobnosti svojeg doma. Više nije potrebno juriti po raznim šalterima i prikupljati razne papire jer je sada većina toga dostupna online u e-Građani sustavu.

Živimo u digitalnim vremenima i većini vas ne bi trebao biti nikakav problem snaći se kod online otvaranja obrta. Naime, radi se o jednostavnom procesu kod kojeg imaš svega nekoliko klikova i jednostavno popunjavanje praznih polja.

Iako online otvaranje donosi uštedu vremena i omogućuje ti da postupak radiš u popodnevnim ili večernjim satima – činjenica jest da ne mora nužno značiti veliku uštedu vremena. Naime, ako se postupak zakomplicira – vjerojatno ćeš morati obaviti neke telefonske pozive ili otići naknadno do nadležnog državnog ureda za gospodarstvo.

paušalni obrt poslovanje

 

Manji novčani troškovi kod online otvaranja obrta

Postupak otvaranja obrta zapravo nikada ni nije bio skup i mogao se riješiti već za 100-ak eura. No, uvođenjem mogućnosti digitalnog otvaranja obrta – troškovi su još dodatno srezani. Mislim da je danas zapravo sam postupak otvaranja obrta – besplatan.

Kod online otvaranja obrta prednost je što ne moraš trošiti vrijeme i novac na izlete do nadležnih državnih ureda. Također, ne trebaš uzimati slobodne dane na poslu jer postupak registracije obrta možeš obaviti online u večernjim satima.

Ako ništa drugo, kod online otvaranja obrta – nemaš troškova vožnje do nadležnih ureda. Samim time, uštedjet ćeš ponešto novaca. No, vjerojatno se radi o malenoj svoti – pa ušteda i nije značajna.

Volio bih naglasiti da novi obrtnik ne bi trebao gledati na svaki potrošeni euro. Naime, jednom kad obrt krene s poslovanjem – ako ćeš gledati na svaki euro vjerojatno ćeš vrlo brzo propasti. Statistike kažu da većina obrta i tvrtki ne doživi 5. godina poslovanja.

Dakle, nemoj se brinuti koja banka ima euro-dva veću ili manju naknadu. Nemoj se brinuti što ćeš na putu do državne uprave potrošiti koji euro benzina. Ako brineš o svakom potrošenom euru – možda poduzetništvo i nije za tebe.

 

Manje papirologije i lakši pristup podacima

Po meni jedna od glavnih prednosti otvaranja obrta online – je manjak papirologije i jednostavniji pristup podacima. Neizmjerno je iscrpljujuće (barem meni osobno) sakupljati i prenositi hrpe papira – koji su nekada bili potrebni za otvaranje obrta.

S online otvaranjem obrta – potreba za sakupljanjem hrpe razno razne dokumentacije, papira i fotokopija jednostavno nestaje. Sve što trebaš je popuniti polja u online obrascima i dostaviti fotografije dokumenata koji trebaju nadležnim državnim tijelima.

Još bolja stvar je što svim tim obrascima i dokumentima možeš pristupiti uvijek – kada i gdje god tebi odgovara. Dakle, ne moraš više čuvati papirologiju u raznim fasciklima i trošiti sate da nešto pronađeš. Sve što je važno i sve što ti treba je dostupno online – u svega nekoliko klikova.

 

Manjak informacija kao nedostatak online otvaranja obrta

Iznad sam nabrojao glavne prednosti online otvaranja obrta, a sada je vrijeme da se pozabavimo i nedostacima online postupka. Osobno imam izvrsna iskustva s tetama iz državnog ureda za gospodarstvo – i rado s njima raspravim sve što mi treba kada radim neke izmjene u obrtu.

Kada samostalno otvaraš obrt putem online sustava možda ćeš se osjećati pomalo usamljeno na tom putu. Naime, sve informacije koje ćeš trebati – morati ćeš i sam/a pronaći. Nećeš imati “desnu ruku” (osim knjigovodstva) koja bi ti asistirala kroz postupak otvaranja obrta.

Zbog toga, kada bih ja sada otvarao obrt – odlučio bih se otvarati offline putem uz pomoć teta iz državnog ureda za gospodarstvo. Nemojmo se lagati, obrt se otvara jednom (ili svega nekoliko puta) u životu – i važno je da se to napravi kvalitetno.

Tete u državnim uredima dati će ti kvalitetne informacije iz prve ruke i upozoriti će te ako nešto negdje radiš krivo u postupku otvaranja. Kažem, ja imam super iskustva s tetama u tim uredima – i uvijek su prepune informacija, ali i vedre i nasmijane.

Ako postupak otvaranja obrta radiš online – nećeš imati tu podršku na putu otvaranja. Dakle, morati ćeš samostalno pronaći sve što ti treba – i nadati se da negdje nisi pogriješio/la.

 

Vjerojatno ćeš morati korigirati neke detalje

Kada prvi puta u životu radimo nešto – uglavnom smo skloni greškama. Naime, put i postupak nam je nepoznat – i greške su sasvim normalne.

Odlučiš li se za otvaranje obrta online putem – vjerojatno ćeš napraviti neku grešku koju će biti potrebno korigirati. To znači da ćeš nakon predanog početnog zahtjeva dobiti upit za korekcijom određenih podataka u poslanim obrascima.

Ne znam kako je u ostalim županijama, ali kod mene postupak izgleda ovako:

1) Unesem u e-Obrt izmjene koje želim i pošaljem obrazac

2) Dobijem povratan telefonski poziv s ciljem usklađenja detalja

3) Pošaljem email u kojem potvrdim eventualne promjene i obrazložim dodatno što treba

Dakle, ovo iznad je postupak kada radim izmjene u sustavu e-Obrt. Dakle, prvo pošaljem obrazac, zatim dobijem povratni poziv i onda pošaljem email s finalnim korekcijama. Sve je vrlo jednostavno i riješi se uglavnom u nekoliko dana.

Vjerujem da je sličan postupak i kada otvaraš obrt online. Teško je vjerovati da ćeš iz prvog pokušaja sve napraviti dobro – i vjerojatno ćeš neke podatke trebati ispraviti. To će ti oduzeti dodatnog vremena – kako na razgovore, tako i na naknadno objašnjavanje promjena.

sastanak za paušalni obrt poslovanje

 

Jednostavnost nije uvijek nužno najbolje rješenje

Nisam mislio da ću ikada napisati rečenicu iznad, ali ovog puta moram. Iako sam veliki fan jednostavnosti i smatram da sve što je jednostavno je i bolje – ovog puta je situacija malo drugačija.

Državna pravila i zakoni su komplicirani i većini nas su nepoznati. S druge strane, u uredima državne uprave imamo osobe koje su upoznate s tim zakonima i znaju gdje se primjenjuju kakve odredbe.

Otvaranje paušalnog obrta online možda jest jednostavno, brzo i lako – no pitanje je koliko precizno možeš Ti odraditi postupak otvaranja. Pitanje je koliko Ti informacija znaš i koliko si upoznat/a sa zakonima Republike Hrvatske.

Obrt otvaraš vjerojatno jednom u životu – i potrebno je to napraviti kvalitetno. Ako u poslovanje uđeš na aljkavim temeljima – s vremenom će problemi samo rasti. Stoga, dobro se informiraj na početku i postupak otvaranja obrta odradi maksimalno kvalitetno.

Velim, ja sam sklon varijanti razgovora s tetama iz državnog ureda jer one puno bolje poznaju zakone i pravila od mene. Odlazak u njihov ured uzeti će ti sat-dva vremena, ali ćeš dobiti informacije koje su od vrlo važnog značaja za budućnost poslovanja.

U konačnici uvijek možeš otvoriti obrt online – ali se prije toga oboružaj kvalitetnim i točnim informacijama iz najboljeg mogućeg izvora informacija.

 

Donosi li otvaranje paušalnog obrta online više prednosti ili nedostataka?

Mislim da je svima jasno da otvaranje paušalnog obrta online donosi mnoštvo prednosti – i da je to definitivno korak u dobrome smjeru. Postupak je jednostavan, može se obaviti od doma u bilo kojem vremenskom terminu. Sve to je velika prednost.

Jedini nedostatak online otvaranja jest manjak informacija i greške koje možeš napraviti na tome putu. Zato je važno da prije online otvaranja posložiš i saznaš sve što ti je važno za tvoj budući obrt. Kada znaš “sve”, tek tada kreni u postupak online otvaranja obrta.

Otvaranje paušalnog obrta online donosi ti mnoštvo prednosti, a pogotovo u pogledu uštede vremena, novaca i energije. Razmišljaš li o pokretanju vlastitog obrta – online otvaranje obrta je dobra ideja.

 

>> Pripremio sam online Radionicu Kako otvoriti (paušalni) obrt na kojoj ću ti pojasniti sve detalje vezane uz otvaranje obrta. Sve detalje o Radionici možeš saznati ovdje.

Related posts

Koje sam greške napravio kod objavljivanja svoje prve knjige na Amazonu?

Marko Županić

Kako zauzeti pozitivan stav u životu (pobjednici vs gubitnici)

Marko Županić

7 najvećih prepreka koje nove poduzetnike sprječavaju u uspjehu i rastu

Marko Županić

Napiši komentar