fbpx
Marko Županić

Naučiti engleski jezik – kako naučiti engleski brzo i jednostavno

Marko Županić

Projekt – Naučiti engleski jezik

Mučiš se s učenjem engleskog jezika? Tražiš najbolju metodu za brzo učenje engleskog? Želiš naučiti jezik, a ne potrošiti više od pola sata dnevno na učenje? Trebaš savjete i pomoć, jer jednostavno bez engleskog jezika danas više ne možeš funkcionirati?

Ne brini i mene muči isti problem. Nikako ne mogu savladati engleski jezik. Zbog toga je i nastao projekt Naučiti engleski jezik. Uz pomoć stručnjaka pronaći ću savršenu formulu i stvoriti plan zahvaljujući kojem ću engleski naučiti perfektno u vrlo kratkom razdoblju.

Vrijeme je da se otisnemo u avanturu učenja engleskog jezika. Kreni sa mnom i napokon nauči engleski jezik perfektno!

Zašto je važno znati engleski jezik?

Engleski jezik danas je postao univerzalno sredstvo sporazumijevanja. U slučaju da ne znaš engleski jezik, zatvaraš sebi vrata do 90 posto prilika u životu, bilo na privatnom ili poslovnom planu. Jednostavno, ako želiš napredovati u životu, engleski jezik moraš naučiti.

Evo nekoliko važnih činjenica o engleskom jeziku:

 • više od 25 posto čovječanstva priča engleski jezik (više od 1.5 milijardi ljudi)
 • engleski je službeni jezik u čak 54 zemlje svijeta (više od 375 milijuna izvornih govornika)
 • najveće svjetske velesile masovno koriste engleski jezik (SAD, Kanada, UK, Australija, Novi Zeland…)
 • više od 80 posto informacija na računalima diljem svijeta je na engleskom jeziku

Upravo ova zadnja činjenica treba te potaknuti da se uhvatiš u koštac s engleskim jezikom. U doba modernih tehnologija, neophodno je znati engleski jezik. Računala, pametni telefoni i tableti nalaze se na svakom našem koraku, pa engleski postaje must have vještina današnjice.

Engleski se danas smatra jezikom znanosti, avijacije, računala, diplomacije i turizma. Dakle, svi trenutno vodeći sektori gospodarstva su utemeljeni na engleskom jeziku. Ako želiš putovati, otkrivati svijet, sklapati nova poznanstva, dogovarati sjajne poslove, komunicirati s ljudima oko sebe, jednostavno moraš naučiti engleski jezik.

Poznavanjem engleskog jezika uvelike povećavaš sebi šanse da dobiješ cool poslovnu priliku, odeš na super putovanje ili upoznaš fantastične ljude.

Zašto želim naučiti engleski jezik?

Moje znanje engleskog je trenutno dosta loše. Iskreno, mogu pročitati (šeprtljavo) knjigu na engleskom, ali ne mogu složiti dvije pravilne rečenice. O pričanju na engleskom da ni ne govorim.

Zanimljivo, do sada sam imao nekoliko uspješnih projekata na engleskom, pisao za portale na engleskom, pa čak i izdao knjigu na engleskom jeziku. Pitaš se kako? Tajna je u suradnji s nekoliko prevoditelja (koji definitivno nisu bili jeftini). Ja sam pisao na hrvatskom jeziku, a zatim bi ti prevoditelji moje rečenice prevodili na engleski jezik. Ti prevoditelji nisu bili jeftini, ali još gore je bilo iskoordinirati suradnju (posebice u realnom vremenu). Katastrofa!

Evo 7 razloga zašto želim naučiti engleski:

 • komunikacija s ljudima iz drugih zemalja
 • dogovaranje poslova s inozemnim klijentima (izvan Hrvatske)
 • olakšavanje putovanja diljem svijeta
 • pisanje knjiga ne engleskom jeziku
 • suradnja sa stranim portalima i servisima
 • pisanje blogova na engleskom jeziku
 • bolje razumijevanje knjiga koje čitam na engleskom

Mogao bih nabrojati još 30-ak razloga zašto mi je važno da naučim engleski. No, bilo bi glupo trošiti tvoje vrijeme, na čitanje mojih razloga. Ono što znam i što ti preporučujem je da kreneš učiti engleski. Mnoštvo stvari možeš outsourcati i dati drugima da ih obave umjesto tebe, ali engleski jednostavno moraš naučiti.

Kako naučiti engleski jezik?

Uvijek kada krenem učiti nešto novo imam u glavi tri bitne odrednice:

 • želim naučiti u što kraćem roku
 • želim naučiti kvalitetno
 • želim naučeno znanje odmah koristiti u praksi

Istina je da jezik nikad ne možeš naučiti do kraja. Čak ni svoj materinji jezik kojeg govoriš gotovo od svojeg rođenja, ne znaš u potpunosti. Ni nikada nećeš znati. Stoga, bilo bi suludo reći da želim engleski jezik naučiti u potpunosti. No, koja je zapravo granica do koje ga trebam naučiti?

Istraživanja su pokazala da se u 90% tekstova na engleskom koristi svega 1000 riječi. Dakle, da bi se kvalitetno izrazio na engleskom bit će mi dovoljno naučiti baratati s 1000 riječi. U teoriji zvuči lagano, u praksi znatno teže. Ili možda ne?

Kako bi što kvalitetnije realizirao projekt Naučiti engleski jezik, odlučio sam angažirati stručnjaka iz područja učenja jezika. ___

___
___
Koje taktike treba koristiti za vrijeme učenja?

Koje izvore koristiti za učenje engleskog?

Na što se treba fokusirati?

Na što se ne treba fokusirati?

Kako ću usavršiti svoje znanje?

ČLANCI VEZANI UZ PROJEKT:
___
___