fbpx
Marko Županić
9 KORAKA kako samostalno izdati knjigu
Blog Kako stvoriti uspješan biznis?

9 koraka i odgovora na pitanje kako samostalno izdati knjigu

Želiš napisati vlastitu knjigu? Zanima te koji su sve koraci nužni prilikom pisanja i izdavanja knjige? Kako novi autori mogu plasirati knjigu na tržište? Zašto je samostalno izdavanje sveobuhvatan proces i kako samostalno izdati knjigu?

Samostalno izdavanje knjige (Self-publishing) je sve popularniji način objavljivanja knjiga na svjetskom tržištu. Posljednjih se nekoliko godina i kod nas sve češće pojavljuju novi autori koji samostalno izdaju knjige.

Takav proces pruža veću fleksibilnost kod pisanja i izdavanja knjige, a ujedno donosi i nešto više novaca kod prodaje knjige. Naime, kada se knjiga izdaje preko izdavačke kuće marže za autre su uglavnom jako malene i iznose svega cca 15% od cijene.

U nastavku ti donosim 9 važnih koraka koje trebaš proći u procesu od pisanja do samostalnog izdavanja knjige. Pojasniti ću ti kako funkcioniraju stvari kada knjigu izdaješ bez izdavačke kuće, tj. kada je sam posao pisanja i izdavanja knjige na autoru. Evo 9 važnih koraka:

 

1) Priprema za pisanje knjige

Pisanje knjige je zahtjevan proces u koji ćeš uložiti minimalno nekoliko tjedana vremena i truda, a uglavnom proces potraje i nekoliko mjeseci. Kada ispred sebe imaš toliko puno posla i toliko puno truda za uložiti – važno je napraviti dobar plan.

Planiranje pisanja knjige jedan je od najvažnijih koraka – od kojeg sve kreće. Savjetujem ti da ne preskačeš ovaj korak jer ćeš kasnije smisleno i jasno – ići prema cilju (završetku knjige).

Plan pisanja knjige može sadržavati razne elemente i ciljeve. No, najvažnije je postaviti jasne granice – kada ćeš, kako i na koji način pisati knjigu.

Odluči u koje ćeš doba dana sjesti za računalo i koliko ćeš minimalno vremena uložiti u pisanje. Ako ćeš preskakati dane i imati periode bez pisanja – tvoja knjiga nikada neće biti gotova.

Plan pisanja knjige može sadržavati i osnovnu razradu radnje knjige. Također, prije samog pisanja bilo bi odlično detaljno osmisliti likove i dati im osobnost. Dakako, u plan možete uvrstiti i razne druge elemente.

2) Pisanje knjige

Pisanje knjige je zahtjevan proces. Ja sam prilikom pisanje svoje prve knjige nekoliko puta odustao – sve do trenutka kada sam odlučno zaključio da moram raditi svakodnevno.

Svakodnevni rad na knjizi je nužan jer u protivnom gubiš motivaciju, ali i dosljednost priče. Primjerice, ako tjedan dana ne sjedneš za računalo pisati knjigu, vjerojatno se nećeš sjetiti što si pisao/la u prethodnom poglavlju.

Proces pisanja knjige iziskuje ogromnu odlučnost i fokusiranost. Inspiracija je nebitna i nemoj je čekati. Jednostavno, sjedni za računalo i kreni pisati – a ideje će se same pojaviti.

Iako je pisanje knjige zahtjevan i naporan proces za pojedinca, činjenica je da je pisanje knjige samo polovica posla kojeg trebaš obaviti – na putu samostalnog izdavanja knjige.

Želiš li saznati koji su sljedeći važni koraci nakon pisanja knjige – Prijavi se u Premium sustav. Do kraja članka saznati ćeš koga izabrati za lektoriranje knjige, kako pripremiti dizajn knjige, što su ISBN i CIP zapisi, kakva je cijena printanja knjige, što je samoizdavaštvo, koliko je vremena i novaca i potrebno uložiti u promociju knjige, ali i još puno toga. Prijavi se i pročitaj članak do kraja.

Prijavite se na MarkoZupanic hr Premium sustav

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts

33 uspješne žene iz regije koje će te naučiti kako postati uspješna žena

Marko Županić

7 razloga zašto je pisanje knjiga pametna životna odluka

Marko Županić

Kako pokrenuti web shop i zašto je online prodaja važna za uspjeh biznisa?

Marko Županić

2 komentara

Napiši komentar