fbpx
Marko Županić
kako pokrenuti uspješan blog recenzija knjige marko zupanic blog recenzija how to start a profitable blog david lim recenzija
Knjige koje čitam

How To Start A Profitable Blog – David Lim (RECENZIJA KNJIGE)

Želiš pokrenuti uspješan blog? Zanima te kako izvući veliki profit iz blogiranja? Sviđa ti se životni stil blogera? Žališ li biti jedan od njih, a nedostaje ti kvalitetnih informacija?

Ovih dana na mojem Kindle uređaju našla se knjiga David Lim-a, How To Start A Profitable Blog. Radi se o knjizi koja će ti otkriti kako izgleda izgradnja uspješnog i profitabilnog bloga – od temelja pa sve do uspjeha. Vjerujem da ćeš uživati u knjizi jer radi se o jednom od boljih i zanimljivijih dijela koje sam pročitao na tematiku blogiranja.

Ocjena čitatelja: 4.0 (od 5.0)
Moja ocjena: 4.5 (od 5.0)
Cijena: $0.00
Preuzmi s Amazona!

Osobno volim knjige koje ciljaju direktno u grotlo informacija. How To Start A Profitable Blog je upravo knjiga takvog karaktera, jer je kratka a daje upravo informacije koje trebaju svakom blogeru početniku.

U knjizi su opisani koncepti kako započeti blog, kako optimizirati i podesiti sadržaj za privlačenje korisnika, kako izgraditi svoju zajednicu, i kako u krajnjoj liniji ostvariti profit od bloga.

Knjiga je podijeljena u šest poglavlja, koja su redom:

 • kako startati s blogiranjem
 • kako kreirati sadržaj koji rastura
 • kako pojednostaviti konzumiranje bloga korisniku
 • kako izgraditi posjetu
 • kako monetizirati blog
 • kako živjeti uspješan život blogera

Već iz samog sadržaja može se vidjeti kako je knjiga potpuni vodič za svakog blogera amatera koji tek starta blog. Opisuje i daje savjete za svaki stadij izgradnje blogerskog života. Ono što je najvažnije, bez okolišanja prezentira svima kako postati uspješan bloger.

Blogeri su danas sve cijenjeniji među internet publikom i razmjeri njihova utjecaja su enormni. Vjerovali ili ne, uspješni blogeri utječu na rezultate izbora, olakšavaju ljudima donošenje odluka kod kupnji, ljudima uljepšavaju život, savjetima grade poslovna carstva.

Nedavno sam za jedan portal pisao o tome koliko zarađuju uspješni svjetski blogeri i koji je njihov utjecaj na društvo. Na mojem popisu našli su se blogeri čija zarada ide preko 100 000 dolara mjesečno. Nije li sjajno biti bloger i zarađivati tolike svote novca? Tko zna, da bi iskušao svoje blogerske sposobnosti moraš krenuti s blogiranjem.

Knjiga How To Start A Profitable Blog sadrži veliki broj podataka koji su statistički potkrijepljeni, kao naprimjer:

 • danas je na svijetu 152 million blogova
 • svake pola sekunde u svijetu je kreiran novi blog
 • svakog dana na internetu se nađe novih 172 800 blogova

Kada ove činjenice uzmemo u obzir, jasno je da je konkurencija velika. Da bi se lakše svladala konkurencija, ova knjiga će ti poslužiti sjajnim savjetima koje ne bi trebao propustiti. Još jednom napominjem kako je knjiga kratka i vrlo informativna.

U početnom dijelu knjige, najviše mi se svidio dio gdje David Lim opisuje kako pronaći svoju uspješnu ideju za blog. Moraš slijediti svoju strast i svoj poriv i tako ćeš najlakše do ideje. Koncept je sjajno opisan i sadrži točne korake koje moraš proći kako bi došao do uspješne ideje.

Da bi bio uspješan bloger od ključnog značaja je proizvoditi kvalitetan sadržaj. Ne zaboravi, korisnici dolaze na tvoj blog upravo zbog sadržaja koji tamo nudiš. U mnoštvu korisnih informacija posebno se ističe ideja ‘calendar of events’.

Radi se o ideji u kojoj je opisan raspored rada na blogu. David je opisao kako treba izgledati jedan tjedan u životu blogera, s time da se fokusirao isključivo na blog. Svaki dan sa sobom nosi određenu radnju koju treba obaviti, da bi blog išao prema uspjehu.

U nastavku donosi i odličan niz savjeta kako do kvalitetnog blog post-a:

 • ciljaj točno u središte
 • moraš napraviti vizualni sadržaj
 • post mora biti jedna jednostavna lekcija
 • trebaš težiti izazivanju emocija kod čitatelja
 • trebaš postići wow efekt
 • tvoj post treba ohrabriti čitatelja
 • post mora biti jedinstven i zanimljiv

Da bi se održala čitateljeva pažnja, potrebno je usmjeriti svu njegovu pozornost na sam sadržaj. Sve okolne ‘stvari koje ometaju’ na blogu, potrebno je svesti na minimum. U knjizi How To Start A Profitable Blog navedena su pitanja koja bloger mora sam sebe upitati, da bi dobio odgovor je li njegov blog zaista dovoljno jednostavan? Dati su i neki vizualni primjeri kako blog mora izgledati, a naravno tu su i sjajni savjeti kojih se treba pridržavati.

Korak po korak stigli smo do jednog od najvažnijih dijelova blogerstva – privlačenje pažnje posjetitelja. Posjetitelji na tvoj blog mogu doći sa različitih izvora, a kvalitetni blogeri znaju to dobro iskombinirati. David je u knjizi opisao nekoliko različitih koncepata dolaska posjetitelja na blog.

Svaki od izvora, opisan je vrlo detaljno te ga se može jednostavno slijediti. Meni je za oko posebno zapao koncept povezivanja u zajednice. Da bi oko sebe stvorio što veću i kvalitetniju zajednicu potrebno je pridržavati se nekih pravila:

 • fokusirati se ne stvaranje novih konekcija
 • pronaći ‘sustanara’
 • slušati više
 • sudjelovati u korisnim razgovorima
 • ne dozvoliti propadanje stečenog prijateljstva

Nakon što oko sebe stvoriš kvalitetnu zajednicu dođe vrijeme da blog monetiziraš. Monetiziranje danas više nije veliki problem, jer postoji hrpetina raznih načina kako ostvariti profit od bloga. David je u knjizi How To Start A Profitable Blog opisao mnoštvo koncepata zarade putem bloga. Na tebi je samo da odabereš onaj pravi i počneš ubirati plodove rada na blogu.

Zadnje poglavlje je iznimno kratko, ali i više motivacijski nastrojeno. U svega nekoliko odlomaka objašnjeni su ključni čimbenici koji će poboljšati tvoj život blogera. Biti bloger danas više nije samo usputan hobi, već se pretvara u unosan posao. Mnogi blogeri diljem svijeta rade kao full-time blogeri i tako zarađuju za život.

Prije nego zaključim recenziju knjige, žalim reći kako se na kraju svakog poglavlja nalazi sažetak najbitnijih stavki. To mi je iznimno drago za vidjeti u svakoj knjizi, jer podsjeća korisnika na ono najvažnije o čemu je upravo čitao.

David Lim je samostalni autor i ekspert u području blogiranja. Na Amazonu možeš pronaći nekoliko njegovih zanimljivih i korisnih knjiga. Knjige su uglavnom fokusirane na online biznis, blogerski život i marketing. Sve knjige opisuju koncepte života kakav David preferira i kojima žude mnogi ljudi danas. David je definitivno jedan od uzora za svakog blogera i onog koji to želi tek postati.

Za kraj samo želim reći kako je How To Start A Profitable Blog knjiga odlično štivo koje se ne smije propustiti. Neovisno da li si osoba koja se tek želi iskušati u blogerstvu ili imaš iza sebe već bogati blogerski staž, u knjizi How To Start A Profitable Blog ćeš pronaći mnoštvo korisnih informacija.

Knjigu možeš besplatno preuzeti ovdje!

Related posts

7 tajni uspjeha – Kenan Crnkić (Recenzija Knjige)

Marko Županić

Kako pokrenuti vlastiti biznis – Inga Lalić (Recenzija knjige)

Marko Županić

Pinterest Marketing Made (Stupidly) Easy – Michael Clarke (RECENZIJA KNJIGE)

Marko Županić

2 komentara

Napiši komentar